Hypnose

Wat is hypnose?

Hypnose wordt al duizenden jaren toegepast. Het is een staat van veranderd bewustzijn.

Je kunt het vergelijken met het geconcentreerd lezen van een boek waarin je de wereld om je heen vergeet. Of misschien heb je wel eens meegemaakt dat je in je auto naar huis reed op de automatische piloot en bij thuiskomst niet bewust hebt geregistreerd wat er onderweg gebeurde.

Bij een hypnose ben je gewoon bij bewustzijn en hoor je alles. Het is een absolute fabel dat een hypnotiseur je dingen laat doen die je niet wilt. Je hebt altijd de regie.

Waarvoor kan hypnose ingezet worden?

Hypnose is een uitstekend middel om te stoppen met roken. Verder behandel ik mensen die last hebben van fobieën. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hoogtevrees of angst voor spinnen maar ook sociale fobieën kunnen hieronder vallen.

Regressie is het terugkeren naar een eerdere fase van de levensontwikkeling. Bepaald gedrag waar je op dit moment last van kan hebben, kan ontstaan zijn in eerdere levensfase. Vaak ben je daar niet bewust van. Door terug te gaan naar de levensfase waarin dit is ontstaan, voorkom je dat je terugvalt in oude gewoontes of gedrag.

Verder kan hypnose ingezet worden bij angstklachten, depressie, stress en burn-out, verslaving, traumaverwerking, slaapproblemen, levensproblemen of rouwverwerking

Hoe werkt dit?

Er zijn verschillende technieken om onder hypnose gebracht te worden. Dat noemen we inducties. Zo maak ik gebruik van handinductie of praten e.d.

Er zijn snelle en langzame methodes. Welke inductie ik gebruik is afhankelijk van wat het beste bij jou past.

Een hypnose sessie bestaat uit verschillende fasen:

  1. Door inductie kom je in een andere staat van bewustzijn.
  2. Vervolgens kom je in een diepere staat van bewustzijn. Dit doe ik met behulp van suggesties als: “Laat je maar zweven, drijven, dromen. Met iedere ademhaling zink je dieper en dieper weg”. In therapiesessies worden vaak visualisaties gebruikt.
  3. Wanneer er een diepere trance is bereikt, worden er suggesties gegeven ter ontwikkeling van de cliënt.
  4. Het ontwaken uit hypnose bestaat uit het ongedaan maken van suggesties om een persoon weer helemaal bewust te laten worden en laten merken dat de sessie over is.

Mijn werkwijze:

Als eerste zal er een intakegesprek plaatsvinden waarbij er wordt uitgezocht wat er aan de hand is en welke behandelwijze hier het beste bij past. Afhankelijk van het probleem kan het aantal sessies variëren tussen één en meerdere sessies.

Een vraagexploratie kan zowel live, telefonisch of schriftelijk plaatsvinden. Na de intake weet je wat het doel is van de behandeling en globaal hoeveel sessies hiervoor nodig zijn.